15.2.2011

Makua fajitaksille

Teimme eilen pitkästä aikaa fajitaksia. Täytteenä oli perussettinä tomaattia, kurkkua sekä jäävuorisalaattia. Tofukuutiot maustettiin oliiviöljyllä, soijakastikkeella sekä chilillä ja paistettiin pannulla. Lopuksi ne kuorrutettiin maissilastumuruilla (kiitos tästä vinkistä ystävälle, toimii loistavasti!). Lisäksi valmistin guacamolea sekä salsaa.
 



Salsa:
1 rkl öljyä
1 sipuli pilkottuna
1 vihreä paprika pilkottuna
1 chilipaprika pilkottuna (poista siemenet, ellet halua todella tulista)
½ tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria (kuivattua)
2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria, sokeria
1 tlk (400g) tomaattimurskaa (laitoin Muttia, koska maistuu parhaimmalta)

Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli ja paprika. Keitä kunnes vihannekset pehmenevät. Lisää chilipaprika, valkosipuli ja mausteet ja kypsennä n. 5 min. Lisää sitten tomaattimurska ja keitä vielä 5-10 min, jotta kastike sakenee. Tarkista maku. Salsa maistuu sekä kuumana että kylmänä ja toimii loistavana dippinä maissilastuille tai vaikkapa grissineille.

Guacamole:
2 kypsää avokadoa
2 kaltattua (kuorittua) tomaattia
½ sipuli
1 limen mehu
1/4 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
½-1 tl chilijauhetta tai tuoretta chiliä maun mukaan
2 rkl ranskankermaa

Halkaise avokadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha lusikalla. Kuori tomaatit ja leikkaa pois kannasta jäävä kova osa tomaatin sisältä. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi, sileäksi massaksi.


12.2.2011

Kasvissyöjänä olemisesta

En ole koskaan aikuisiällä ollut kovinkaan innokas punaisen lihan syöjä, ruokavalioon on kuulunut enimmäkseen kasvis- ja kanaruokia. Kalan olen lähinnä syönyt pillereinä. Ajatus kasvisruokailuun siirtymisestä ei siis tuntunut kovinkaan vaikealta. Viime syksyisen Kreikan loman jälkeen liharuokaa tuli laitettua vain pariin otteeseen ja FB:ssa vastaan tullut haaste Lihaton tammikuu sai meistä helposti kaksi osallistujaa lisää.

Kasvisruokavalio tuli jäädäkseen ja nykyisin ajatus lihan syömisestä lähinnä kuvottaa. Täysin poissuljetuksi en vielä voi sitä vaihtoehtoa sanoa, mutta kasvisruokailu on vienyt mennessään vauhdilla ja tutustuminen uusiin ruoka-aineisiin on tapahtunut suurella innokkuudella ja kokkailuunkin olen saanut lisää inspiraatiota kaikkine uusine ulottuvuuksineen. Mitään erityistä syytä ei kasvisruokailuun vaihtamiseen oikeastaan ollut, se kävi vähän kuin itsestään. Eettisistä syistä tämä on tietenkin hyvä valinta, terveydellisistä syistä puhumattakaan. Lihansyöjiä en missään tapauksessa tuomitse, olenhan itsekin vielä puoli vuotta sitten ollut yksi heistä.

Yksi lempiherkuistamme.

Mocca poseeraa

Rakas karvaturrimme nautti tänään täysin siemauksin auringon lämmittävistä säteistä. Hän etsii aina sen lämpimimmän paikan kodissamme. Nopeista kissoistamme saa harvoin hyviä kuvia, tänään onnistuin kiitettävästi.




8.2.2011

Friteerattua tofua, paahdettuja kasviksia ja salaattia

Kokeilin ensimmäistä kertaa ikinä friteeraamista ja lopputulos oli varsin makoisa, siitäkin huolimatta, että friteeraustaikinan saaminen suht tasaisesti tofun ympärille oli hieman hankalahkoa. Tuloksena oli siis enemmän ja vähemmän kauniita yksilöitä. :) Sipulirenkaat pääsivät myös kuumaan öljykylpyyn. Inspiraatio iski ruokakaupassa, vaikkakin kaikki ainekset löytyivät jo valmiiksi kotoa.



1 pss (150g) valmista friteeraustaikinaa (taikina on myös helppo valmistaa itse) ohjeen mukaan valmistettuna
maustamatonta tofua
öljyä paistamiseen
porkkanoita
palsternakkaa
sekoitus eri salaatteja (tässä on rucolaa, pinaattia, mizunaa sekäpunajuurikkaan lehtiä)
makeaa chilikastiketta
savun makuista sormisuolaa sekä tavallista suolaa
mustapippuria
chilijauhetta
oliiviöljyä

Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja leikkaa sillä aikaa kasvikset suurehkoiksi suikaleiksi ja tofu viipaleiksi. Ripottele friteeraustaikinaan tai tofuviipaleiden päälle suolaa ja chilijauhetta makusi mukaan. Muitakin mausteita voi käyttää. Kasta tofut taikinassa ja uppopaista kunnes ne ovat kullan ruskeita. Kuumenna hieman oliiviöljyä paistinpannulla ja paahda kasvisviipaleet kovassa lämmössä, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Lisää lopuksi sormisuolaa ja rouhi mustapippuria kasvisten päälle. Sammuta liesi, laita kansi päälle ja anna hautua.Kun tofut ovat valmiita nosta ne öljystä lautaselle talouspaperin päälle. Tarjoile tofu ja kasvikset salaattipedilla chilikastikkeen kera.

5.2.2011

Burger goes vegetarian


 
Pihvit 8kpl

1 dl tummaa soijarouhetta
2 dl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 kasvisliemikuutio tai vastaava
n. ½ dl korppujauhoja
1 dl kevyttä paksua 4% kermaa
1 pieni porkkana hienoksi raastettuna
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 rkl paprikajauhetta
rouhittua mustapippuria
loraus sinappia
1 rkl jauhelihamaustetta
2 tl yrttimaustetta
1 kananmuna

Lisää kattilaan soijarouhe, vesi, kasviliemikuutio sekä soijakastike ja keitä n. 5 min sekoitellen. Kuullota sipulisilppu pannulla. Turvota korppujauhot kermassa. Sekoita kaikki ainekset sekaisin, ja jos taikina tuntuu löysältä, lisää korppujauhoja. Muotoile ja paista pihvit pannulla voissa.

Paahda pannulla vielä sämpylät ja kokoa hampurilainen makusi mukaan.

2.2.2011

Downunder osa 3 - Melbourne - Great Ocean Road - Warrnambool

Näitä aikoja olimme siirtyneet reissullamme Melbournen ihanaiseen kaupunkiin. Sweet!


Tämä ratikka kiersi kaupunkia ympäri matkustajat mukanaan - ilmaiseksi!

Kasvitieteellisessä puutarhassa teimme tuttavuutta mm. mustien joutsenien kanssa.

Melbournen toinen puoli - vanhoja ihania rakennuksia. Ja ratikoita.

Suomessa on ihan tylsät rekkarit.

Ja toinen puoli... Toinen toistaan eriskummallisemmat arkkitehtuurin taidonnäytteet.


Great Ocean Road. Oppaamme lempinimi oli Foggy. Syystäkö että? Vannoi kyllä sumun hälvenevän apostoleilla. No, taisimme nähdä yhden apostolin pystyssä. :)

Tämä ihanuus otti päivätorkkujaan reittimme varrella.

Loch Ard Gorgen rantakivimuodostelmat.

London Bridge.

Auringonlaskua ihastelemassa.

12 Apostolia. Tämä siis toisena päivänä, jolloin sää oli kirkas.
Warrnamboolin biitsillä.

Laukkaamassa meren rannalla.