23.2.2011

Auringon palvontaa


Leffafriikkikö?


Olen aina tykännyt katsoa elokuvia - en vain oikeastaan koskaan ole keräillyt niitä omiin varastoihini. Viimeisen kuukauden aikana on tullut kuitenkin hankittua useampikin elävä kuva ja leffassakin on tullut käytyä normaalia ahkerammin. Parasta antia pitkästä aikaa oli Danny Boylen elokuva 127 tuntia, joka kertoo uskomattoman tositapahtumiin perustuvan selviytymistarinan.

Aron Ralston on ulkoilmaihminen, joka lähtee tutuksi tulleeseen erämaahan retkelle - ilmoittamatta kenellekään ja jättäen kännykän kotiinsa. Sattumalta ote lipsahtaa kapeassa kanjonissa ja samalla iso kivenjärkäle putoaa kiilaten Aronin käden kallionseinämän ja kiven väliin.

Aron on jumissa. Ketään ei ole missään kuulomatkan päässä. Hän tarkistaa varustuksensa - olisiko mukana työkalua, millä kiven saisi jotenkin siirrettyä. Juomavettä on vain vähän, ruokaa sitäkin vähemmän. Kylmän rauhallisesti Aron alkaa käydä läpi vaihtoehtojaan. Kiinalainen linkkuveitsi kuluu kiveä vasten äkkiä ja Aron kiroaa kun jätti sen aidon sveitsiläisen kotiin. Vesi alkaa säännöstelystä huolimatta loppua. Aika kuluu ja epätoivo kasvaa ja Aron alkaa kuvaamaan videokameralle muistoksi rakkaimmilleen. Lopulta Aronin elossapysymisvietti voittaa kaiken muun ja hän tekee epätoivoiselta tuntuvan ratkaisun saadakseen itsensä irti ahdingostaan.

Vaikka elokuva rakentuu miltei pelkästään Aronin loukossa olemiseen, se pitää katsojan otteessaan ja miltei piinaavassa jännityksessä loppuun asti. Elokuvasta löytyy myös huumoria rankasta tarinasta huolimatta ja se jättää katsojalle sekä helpottuneen että liikuttavan olon. Minua elokuva kosketti kovasti, niinkuin useimmiten tositarinoihin perustuvilla elokuvilla on tapana tehdä.

James Francon roolisuoritus Aronina on loistava. SheKnows Entertainment.

16.2.2011

Kirjoja ja kierrätystä

Nämä löytyivät eilisellä reissulla.

Innostukseni kirjojen lukemiseen on lisääntynyt hurjasti viime vuosina. Makuni on hieman muuttunut, nuorempana upposi romantiikka, nykyisin dekkarit ja tositapahtumiin perustuvat kirjat. Hyvä kirja on parasta matkaseuraa niin loma- kuin työmatkoillekin. Okei, no ehkä toiseksi parasta (ainakin lomamatkoille). Australiassa hostellikulttuuri matkailijoiden keskuudessa kukoistaa ja siellä pokkareita/kirjoja sai joko vaihtaa, ottaa ilmaiseksi tai ostaa pikkurahalla useimmissa hostelleissa. Sieltä tämä lukuinnostus varsinaisesti ottikin tuulta alleen. Pitkillä bussimatkoilla ja biitsillä kirjat olivat erinomaista ajanvietettä. Kerrankin oli aikaa lukea. Kotosuomeen palatessa kiersimme entistä ahkerammin divareita ja kokoelma alkoi pikkuhiljaa karttua ja paisua.

Pääkaupunkiseudulla paras divari, johon olen tähän mennessä törmännyt, on Sörnäisten metroaseman lähistöllä sijaisteva Punainen Planeetta. Omistaja on usein paikalla ja on äärettömän ystävällinen ja asiantunteva. Ja antaa hyvän alennuksen useamman kirjan ostajalle. Putiikin valikoima on hyvä ainakin niissä kirjoissa, joita me enimmäkseen kulutamme. Samaisella omistajalla on myös vasta avattu toinen antikvariaatti ihan lähistöllä, Oranssi Planeetta, siellä tosin en vielä ole ehtinyt vierailla.

Fredrikinkadulla Helsingissä on myös pari hyvää divaria, Kampintorin antikvaarinen kirjakauppa sekä siitä 50 metrin päässä oleva Sininen Uni antikvariaatti. Näistä ensimmäisessä on runsaasti eri kategorioihin kuuluvia kirjoja ja hyvät valikoimat mm. lasten-, manga- ja reseptikirjoja. Jälkimmäisestä löytyy myös vähän kaikkea.

Uudet kirjat ovat hirvittävän kalliita, joten mieluummin käytämme hyödyksemme antikvariaattien tarjontaa. Haalimme tiettyjä sarjoja tai tiettyjen kirjailijoiden kirjoja, ja hyvin niitä on löytynyt divareita kiertämällä. Kesäisin se tuntuu ihan olevan pieni ohjelmanumero. Ja uusia hyviä kirjailijoita tulee aina vastaan.

A sunny smoothie (or fruitie)

Tässä fruitiessa on tuoreita hedelmiä (ananasta, päärynää, banaania ja appelsiinia), jääpaloja, sekä etnisen kaupan hyllyltä löytynyttä suurta herkkuamme - mangonektaria (mangotuoremehua).

Olen jo monta vuotta harrastanut smoothie-juomien tekemistä. Parhaita tulee kotimaisista itsepoimituista tuoreista (myös pakastetuista) marjoista sekä tuoreista kypsistä makoisista hedelmistä. Maustamattomalla jogurtilla tai maitorahkalla saa juomaan pehmeyttä, mehuilla tai maidolla juoksevuutta, hunajalla ja hedelmäsokerilla makeutta. Jääpaloista syntyvällä jäämurskalla, sorbetilla tai jäisllä hedelmillä ja marjoilla juomasta tulee raikas ja ihanan vilvoittava, mikä janoiselle on loistava asia. Lisäpotkua tai vivahteita saa kokeilemalla rohkeasti mausteita joukkoon, kuten kanelia, chiliä, inkivääriä tai vaniljasokeria. Leseillä, siemenillä, pähkinöillä ja mysleillä taas kuitujen ja proteiinin määrä lisääntyy. Ja jos lisäät jäätelöä, saat oikean herkkujuoman. Toisinsanoen vain mielikuvitus (ja lompakko) toimii rajoina.

Australiassa reissatessa valmistimme aina tilaisuuden tullen erilaisia hedelmäjuomia, auringon alla kypsyneet hedelmät kun olivat niin jumalaisen mehukkaita ja hyvänmakuisia. Erilaisia sekoituksia tuli tehtyä, ja vaikka kotimaassa eksoottiset ja meille suomalaisille hieman tuntemattomat hedelmät ovat kalliita (eivätkä niin hyvänmakuisia), niitä eksyy aina välillä meidän juomien joukkoon. Esimerkiksi granaattiomena ja passionhedelmä ovat loistavia ainesosia hedelmäjuomiin.

15.2.2011

Härkäpapua sarvista


Kasvisruokavalio vaatii perehtymistä, jotta pääsisi ravinto-opillisesti tasapainoon. Pikkuhiljaa oppaita ja opuksia tulee luettua ja parhaat vinkit kokkailuun tulee pitkälti muilta kasvisruokailijoilta. Punnitse & säästä- kaupasta sain tänään oikein hyviä vinkkejä (kerrassaan loistavaa palvelua), ostoskori täyttyi kaikista ihanista inspiroivista aineksista. Ja jälleen kerran päivän sana on LUOMU. Sen minkä kasvisruokailu vaatii, se myöskin antaa. Kokkailuun tulee aivan uusia ulottuvuuksia ja mielenkiintoisia uusia haasteita ja kokeiluja. Ensimmäinen reseptikirja tuli hankittua vasta nyt, ostimme itsellemme Härkäpapua sarvista -kirjan, kun ensin olimme työkaverini lainaamaa opusta selailleet ja todenneet sen olevan erittäin hyvä ja monipuolinen. 250 huolella valitun ja testatun reseptin lisäksi kirjassa paneudutaan lähiruokaan ja ohjeisiin täysipainoiseen kasvisruokavalioon. Ainut miinus kirjassa on, ettei siinä ole ruokakuvia, mutta toisaalta kirja on visuaalisesti kuitenkin riittävän viehättävä saadakseen mielenkiinnon heräämään. Suosittelen!

Lusikoitavaa

Löysin Stockmannilta edullisesti nämä jäätelölusikat. Tai juomiin tai mihin vaan. Mattapinta ja halpa hinta :)

Rommiananasta ja vaniljajäätelöä

Fajitaksien jälkeen maistui raikas, makea jälkiruoka. Näin talvella ananakset paistuvat pannulla, mutta kesällä suosittelen ehdottomasti valmistamaan ne grillissä!


Jälkkäri kahdelle:
kuusi suurehkoa viipaletta tuoretta, kypsää ananasta
2 rkl rommia
1 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua
1 tl juoksevaa hunajaa

Valmista ensin marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Sivele ananasviipaleet marinadilla ja paista pannulla tai grillissä. Kääntele ananaksi muutamaan otteeseen ja lisää marinadia vähitellen, kunnes se kaikki on käytetty ja ananasviipaleet ovat pehmenneet ja saaneet hyvän värin. Tarjoile kuumat ananakset vaniljajäätelön kera.