18.11.2010

Kolmen tähden illallinen

Tai ruokalajin oikeastaan. Tämä ei ole mitään hifistelyä eikä hienostelua, vaan lähinnä osana pakastimen tyhjentämistä ja testailua. :) Jostain kumman syystä uusia juttuja tulee kokeiltua etenkin silloin, kun on vieraita tulossa kylään. Eilen tosin tämä menu syntyi ihan halusta ilahduttaa murusta. Alkupalaksi tarjoilin tomaattibruschettaa, pääruoalla herkuteltiin välimerellisillä kebakoilla ja macademia-karpalo-salaatilla ja jälkiruoaksi tarjolla oli trooppista smoothiea.


Tomaattibruchetta kahdelle:
2 palaa moniviljaista siemenleipää
2 tomaattia, 4 keltaista kirsikkatomaattia
2 valkosipulin kynttä
tuoreita basilikan lehtiä
vastarouhittua mustapippuria
ripaus suolaa ja hyppysellinen sokeria
oliiviöljyä
koristeluun (ja hieman leivälle haluttaessa) paksua tummaa balsamico-kastiketta

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leipäpalat voi myös paahtaa leivänpaahtimessa tai pannulla. Pilko tomaatit ja basilikan lehdet pieniksi ja murskaa valkosipuli. Kuumenna kastikekasarissa tilkka öljyä ja kypsennä siellä tomaatteja, valkosipulia ja mausteita pari minuuttia. Pirskottele paahtuneelle leivälle oliiviöljyä ja lisää tomaattiseos. Koristele basilikan lehdillä ja balsamicolla.


Salaatti:
puoli ruukullista friseesalaattia
puoli ruukullista jääsalaattia
kourallinen kuivattuja karpaloita
kourallinen macademiapähkinöitä tai manteleita
yksi sellerin varsi
1 banaanisalottisipuli
1 rkl majoneesia

Paahda pähkinät (tai mantelit) pannulla, kunnes ne saavat pintaansa hieman väriä. Pilko salaatit, sipuli ja selleri. Sekoita salaatin ainekset yhteen. Tämä salaatti on loistavaa kanan kanssa, kylmänä kanasalaattina.


Välimerelliset kebakot:

400g naudan paistijauhelihaa
1 punasipuli
2 kananmunaa
½ dl korppujauhoja
3/4 dl vettä
n. 30g kapriksia
½ punainen paprika
50g fetaa
1 rkl pippurisekoitusta
½-1 punainen chilipaprika
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
suolaa
2 rkl yrttisekoitusta (tässä käytettynä Kreikasta ostettua salaattimausteseosta, jossa on oreganoa, basilikaa,
                               persiljaa ja sipulia)
1 rkl Gyro souvlaki -mausteseosta (tämäkin ostettu Kreikasta, sisältää mm. korianteria, chiliä,
                                                      kardemummaa, kuminaa ja katajanmarjaa)
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl sinappia

Liuota korppujauhot veteen, lisää kananmunat ja mausteet. Pilko paprikat ja sipulit pieniksi ja lisää kulhoon. Murenna joukkoon feta ja lisää kaprikset. Sekoita, lisää jauheliha, ja sekoita sitten tiiviiksi taikinaksi. Anna taikinan hieman "vetäytyä" jääkaapissa. Muotoile taikinasta kebakoita ja paista 225 asteessa noin puolisen tuntia. Vartaat voi lisätä kebakoihin vasta kypsymisen jälkeen. Jos laitat ne jo uuniin, kastele puiset tikut, etteivät ne syty palamaan.


Trooppinen smoothie kahdelle:
½ granaattiomena
1 passionhedelmä
½ banaani
kourallinen pakastemangopaloja
loraus Rainbown hedelmätäysmehua (omena, appelsiini, passionhedelmä)

Ota granaattiomenasta siemenet ja passionhedelmästä hedelmäliha ja laita ne muiden ainesten kanssa tehosekoittimeen. Lasin reunan saat koristeltua siten että kastat sen veteen ja sitten sokeriin. Kaada tai lusikoi sitten varovasti smoothie lasiin. Pinnalle voi vielä laittaa muutaman granaattiomenan siemenen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti