3.5.2011

Downunder osa 8 - Noosa ja Fraser Island

Jättäessämme jäähyväiset Brisbanelle oli vuorossa kymmenien liikenneympyröiden Noosa. Pikkukaupunki on rakentunut kiemurtelevien vesistöjen varsille ja melkein jokaisella on omaa rantaa. Noosassa surffailijat saavat yhdet maailman pisimmistä aalloista. Täällä kävimme melomassa ja vihdoin ottamassa ensimmäiset surffaustuntimme. Pari tuntia surffilaudan päällä ja johan sitä pääsi kaatumatta rantaankin asti. Luonto oli kaunista ja ihania patikkareittejä oli tehty kaupungin lähistöön.

Rapujen taidetta rantahietikolla.Noosasta seuraavan vuorossa oli Rainbow Beach, joka toimi vain varikkona Fraser Islandin seikkailulle. Niin, seikkailulle sanan varsinaisessa merkityksessä... Kuvitelkaa, 10-12 toisilleen tuntematonta reppureissaajaa ahtautuu maasturiin, jonka takapenkillä istutaan ilman turvavöitä sivuittain olevilla penkeillä, auton katto ladataan täyteen tavaraa, porukalla tehdyt ruokaostokset ahdataan suureen kylmälaukkuun jäiden sekaan ja vapaaehtoiset toimivat kuskina - meidän tapauksessa heitä oli vain yksi. Juuri viikkoa ennen reissua, yksi samanlainen seurue oli piittaamattomuuden seurauksena mennyt auton kanssa rantahiekalla ympäri -seurauksena kaksi kuollutta ja yksi halvaantunut. Ja mitä tekee kuskimme - pelkää jumiutuvansa autolla hiekkaan, ajaa holtittomana kaasu pohjassa koko kolmen päivän ajan. Ikinä ei ole pelottanut mikään samalla tavalla, ei auttaneet puheet, uhkaukset eivätkä kannustukset.
Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari. Saarella pääsee kulkemaan vain nelivedolla, ja suurin osa ajetaankin rantahietikolla. Ajaminen saarella vaatii tarkasti noudatettavia ohjeita ja aikatauluja vuorovesien suhteen, jotta kulkeminen olisi mahdollisimman turvallista. Niinpä meilläkin oli annettu tarkka aikataulu milloin on lähdettävä liikkeelle ja kuinka kauan missäkin on mahdollista olla. Tunsimme itsemme vanhoiksi kun suurin osa jengistä oli alle kaksikymppisiä hienohelmoja joille tärkeintä aamukuudella oli meikkaaminen tavaroiden pakkaamisen ja telttojen kasaamisen sijaan - varsinkin kun oli kiire lähteä liikkeelle. Myös alkoholin juominen oli suurta huvia, eikä säännöistä piitattu juurikaan. Esimerkiksi roskien jättäminen yöksi näkyville oli kielletty villidingojen takia, niin mitä nämä älypäät menevät tekemään? Juuri niin kuin ei saisi. Heräsimme yöllä teltassa siihen, kun dingot vaeltelivat pitkin leiriä penkoen roskapusseja ja aamulla oli kiva sotku odottamassa.

Vaikka seura ei ollutkaan parasta mahdollista, niin maisemat olivat sitäkin upeammat. Ihan joka paikkaan ei päästy myrskyn aiheuttamien tuhojen takia, mutta saaren sisällä olevat upeat makeanveden järvet näimme ja aavikolla pääsimme käppäilemään. Auringonnousut ja laskut olivat kerrassaan mahtavia ja villidingojen näkeminen ainutlaatuista.

Lake Birrabeen.


Lake McKenzie.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti