1.5.2011

My guide to Barcelona

Viikko Barcelonassa ja ah, kaupunki teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Paljon jäi näkemättäkin, sillä halusimme viettää rentouttavan loman ilman stressiä ehtiä kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Sää oli varsin suotuisa, tosin auringonottoon lämpötila olisi riittänyt vain tulo- ja lähtöpäivänä. Aurinko paistoi silti yhtä päivää lukuunottamatta ja t-paidassa tarkeni, vaikka illalla lämpötilan laskiessa neuletakille olikin käyttöä. Barcelona on kaupunkina ihana, täynnä vanhoja hienoja rakennuksia, pieniä kujia, suojaisia aukioita, katutaiteilijoita ja kiireettömyyden tuntua, lukuunottamatta turistirysä kävelykatua La Ramblaa, jota koitimme vältellä viimeiseen saakka, vaikka tulenkin mainitsemaan sen varmaan useaan otteeseen. Istuimme useaan otteeseen Antic Hospital de la Santa Creun kappelin sisäpihalla ja kiertelimme syrjäisempiä katuja kauempana ihmisvilinästä. Toisaalta oli mukavaa istuskella kuppiloissa ja seurata juuri sitä ihmisvilinää. :)







Yövyimme kahden metropysäkin päässä keskustan kävelykadulta La Ramblalta, Melon Districtissä. Suhteellisen edullinen, siistit uudet huoneet ja keittiö käytettävissä ja sijaintikin oli hyvä. Isommalla porukalla voisi vuokrata asunnon, niitä kun taitaa olla melko paljon tarjolla kaupungissa turismitarkoitukseen.

Diagonalin pivenpiirtäjä, toimistorakennus, joka erehdyttävästi muistutti muotokieleltään jättimäistä aikuisten seksilelua kaventuen pyöreästi huipustaan.

Useimmat "nähtävyydet" olivat kävelymatkan päässä, tosin jalkoja säästääksemme käytimme melko reippaasti myös metroa. Esimerkiksi kolmen päivän lippu maksoi 16,50e. Sillä oli hyvä suhaista jollekin asemalle ja siitä sitten jalan tutkimaan ympäristöä. Parasta antia oli ehdottomasti Gaudin luomukset, joita ihan kaikkia ei ehditty näkemään. Parc Guell oli mahtava - puisto, josta Gaudin oli aikanaan tarkoitus tehdä huvilakaupunki kreivi Guellin tilauksesta. Projekti tosin raukesi ja valmiiksi ehti vain puisto ja kaksi huvilaa. Aivan mieletön paikka, olo oli kuin Liisalla Ihmemaassa, melkein odotti jäniksen hyppäävän hattuineen esiin jostain pusikosta. Puistossa on mm. sadan pylvään sali, portaikko mosaiikkilohikäärmeineen ja Jujolin suunnittelema kiemurteleva mosaiikkipenkki. Sekä tietysti hienot näkymät kaupungin ylle ja merelle. Lisäksi Gaudin suunnittelemat Sagrada Familia, Casa Batllo sekä Palau Guell sykähdyttivät jokainen tavallaan. Joku päästään vinksahtanut pyromaani tuikkasi Sagrada Familian tuleen loman toisena päivänä, emme onneksi olleet kirkossa silloin. Sisällä emme itseasiassa käyneetkään, ihastelimme kirkkoa vain ulkoa käsin.

Sagrada Familia.

Katot, vasemmalla Casa Amatller, oikealla Casa Batllo.

Casa Batllo.

Parc Guell.




Barri Goticin kaupungin osa oli parasta Barcelonaa ehdottomasti. Ihania kapeita kujia ja vanhoja rakennuksia, kuppiloita ja käsityöläispajoja pullollaan. Täällä oli nähtävänä myös mm. upea Catedral (sekin restauroinnin alla) sekä alempana Santa Maria del Marin kirkko. Kummipojan tädin suosittelemana Gracian kaupunginosa kierrettiin myös, ja tykkäsimme kovasti. Siellä näkyi runsaasti paikallisia ihmisiä viettämässä työpäivän päätteeksi vapaa-aikaansa erilaisissa kahviloissa, ravintoloissa ja aukioilla. Ei juurikaan turisteja, mikä oli loistavaa vaihtoehtoja turisteja pursuavalla La Ramblalle. Iltaisin Gracia herää eloon ja tunnelma on mitä mainioin. Kaupungin parhaat ruokapaikat löytyvät kuulemma täältä.

Barri Gotic.

Santa Maria del Mar.


 
Gracia. Barcelonan katukuvaan kuuluvat graffitit.

Tuleva Messi eräällä Gracian lukuisista aukioista.
 Puistoista parhaimpia Park Guellin lisäksi oli Parc de la Ciutadella (kaupungin keuhkot), joka sijaitsi kivenheiton päässä majapaikastamme. Siellä oli keskellä lampi, jonka rannalta voi vuokrata soutuveneen ja jossa oli runsaasti barcelonalaisia viettämässä vapaa-aikaansa. Ihana tunnelma, joskin täällä, kuten La Ramblallakin, sai pitää varansa taskuvarkaiden varalta. Montjoicin puiston pohjoispäässä kävimme seuraamassa Font Magica -suihkulähteen hienoa esitystä (perjantai- ja lauantai-iltaisin alkaen klo 19) musiikin kera. Täällä Tshaikovski ja Abba ovat arvossaan! Puiston eteläpäästä löytää de Montjuicin linnan sekä Barcelonan kasvitieteellisen puutarhan. Lisäksi satama Port Vell on käymisen arvoinen paikka ja aurinkoa ottamaan pääsee biitsille, joka on aivan kaupunginlaidalla ja silti tuntee olevansa täysin poissa kaupunginsykkeestä. Aallot olivat mahtavia ja meri, ah, niin ihanan turkoosinvihreä.

Parc de la Ciutadella.



Port Vell.

Font Magica ja taustalla Palau Nacional.


Barcelona on kasvissyöjän paratiisi. Vaihtoehtoja on runsainmitoin, ja pelkästään kasvisruoka-/
vegaaniravintoloita löytyy paljon. Organic-ravintola sijaitsee lähellä Ramblan kävelykatua, siellä tarjotaan pelkkää kasvisruokaa ainoastaan luomuna. Menu maksaa 12e, ja siihen kuuluu seisova pöytä päivän keittoa ja runsaasti salaattivaihtoehtoja sekä leipää ja lisäksi tietysti itse ruoka. Söimme tapaslautasen, johon sisälti mm. pitsaa ja paellaa. Ylipäätään luomuruokaa on helppo löytää, esimerkiksi Veritas-luomuruoka-kauppaketjun kauppoja näkyi Barcelonan katukuvassa useampikin. Gopal Barri Goticissa puolestaan on vegaaniravintola, josta saa lähinnä hampurilaisia ja kakkua. Hampurilaisvalikoimassa on 9 erilaista pihviä. Bar Tomas puolestaan on kuuluisa kaupungin parhaista patatas bravaseistaan, tänne änkevät paikalliset jonottamaan näitä rapeita perunoita kastikkeineen. Me valitettavasti emme ehtineet kokeilemaan, mutta pitää mainita, koska tätä meillekin kehuttiin. Parasta kuitenkin ehdottomasti meidän mielestämme on Maoz! Barcelonasta se löytyy La Ramblalta aivan La Bogueria-torin tuntumasta. Maozilta saa tuoreita isoja pitaleipiä rapeilla falafelpullilla hieman päälle 4 eurolla. Vaihtoehtona on ottaa salaatti samaisilla pullilla, joka juomineen maksaa 5e. Hintaan kuuluu lisukkeet, joista riittää vaihtoehtoja täyttää salaattiaan tai pitaleipäänsä kastikkeineen kaikkineen. Lisukkeita saa santsata niin paljon kuin haluaa. Aivan mielettömän hyvää! Kävimme usemmin kuin kerran tai kaksi, niin hyvää se kertakaikkiaan oli. :) Viereiseltä La Bogueria-torilta saa tuoreita hedelmiä ja käteviä hedelmäsalaatteja sekä kylmiä tuorepuristettuja hedelmämehuja, joissa niissäkin on runsaasti valinnanvaraa. Kojuja kannattaa kierrellä, sillä hinnat vaihtelevat. Lisäksi kahvin ystävän aamut alkavat cafe con lechellä.

Gopal.

Maoz.

Torilta ostetut tuoremehut, kookos-pithaya sekä ananas-passion.

Me emme juurikaan käyttäneet aikaa kaupoissa pyörimiseen, nähtävää kun oli muutenkin. Pari sisustuslehteä itselle ja tatuointilehtiä kissanhoitajalle tuliaisiksi löytyi nekin La Ramlalla sijaitsevasta putiikista, jossa on vaikuttava lehtivalikoima. Graciassa, Fontanan metropysäkin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Olokuti, josta saa kaikkea kierrätysmateriaalista ja eettisin periaattein valmistettua, vaatteista leluihin ja kasseista koruihin. Graciassa oli myöskin ihana lelukauppa Bateau Lune, jossa oli ihania puisia ja ekoystävällisiä leluja. Samalla aukiolla oli pieni lastenvaate- ja tarvikepuoti, jonka nimeä en muista millään, mutta siellä oli massasta poikkeavia vaatteita ja tarvikkeita, joskin aika hulppeaan hintaan. Muotiliikkeet löytyvät mm. Ramblan ja Passeig de Gracian varrelta (esimerkiksi Desigual on kokemus jo kynnyksen yli sisälle astuessa) ja Barri Goticissa on paljon käsityöläiskauppoja. Näistä voisin mainita Andapandan, josta löytyi kummitytön synttärilahja sekä Pinzatin, joka myy mm. kierrätysmateriaalista valmistettuja laukkuja ja lompakoita. Näistä kirjoitinkin jo aiemmin. Lisäksi Pinzatin pajan läheltä löytyy hauska Happy Pills -karkkikauppa, jossa saa koota mieleisensä "lääkeannoksen" muoviseen lääkepurnukkaan tahi dosettiin. Etiketikeissäkin on valinnanvaraa.

Desigual.




Kaikenkaikkiaan ihana kaupunki, suosittelen kaikille lämpimästi. Paljon nähtävää ja tunnelmaa koettavana!

1 kommentti: