16.2.2011

A sunny smoothie (or fruitie)

Tässä fruitiessa on tuoreita hedelmiä (ananasta, päärynää, banaania ja appelsiinia), jääpaloja, sekä etnisen kaupan hyllyltä löytynyttä suurta herkkuamme - mangonektaria (mangotuoremehua).

Olen jo monta vuotta harrastanut smoothie-juomien tekemistä. Parhaita tulee kotimaisista itsepoimituista tuoreista (myös pakastetuista) marjoista sekä tuoreista kypsistä makoisista hedelmistä. Maustamattomalla jogurtilla tai maitorahkalla saa juomaan pehmeyttä, mehuilla tai maidolla juoksevuutta, hunajalla ja hedelmäsokerilla makeutta. Jääpaloista syntyvällä jäämurskalla, sorbetilla tai jäisllä hedelmillä ja marjoilla juomasta tulee raikas ja ihanan vilvoittava, mikä janoiselle on loistava asia. Lisäpotkua tai vivahteita saa kokeilemalla rohkeasti mausteita joukkoon, kuten kanelia, chiliä, inkivääriä tai vaniljasokeria. Leseillä, siemenillä, pähkinöillä ja mysleillä taas kuitujen ja proteiinin määrä lisääntyy. Ja jos lisäät jäätelöä, saat oikean herkkujuoman. Toisinsanoen vain mielikuvitus (ja lompakko) toimii rajoina.

Australiassa reissatessa valmistimme aina tilaisuuden tullen erilaisia hedelmäjuomia, auringon alla kypsyneet hedelmät kun olivat niin jumalaisen mehukkaita ja hyvänmakuisia. Erilaisia sekoituksia tuli tehtyä, ja vaikka kotimaassa eksoottiset ja meille suomalaisille hieman tuntemattomat hedelmät ovat kalliita (eivätkä niin hyvänmakuisia), niitä eksyy aina välillä meidän juomien joukkoon. Esimerkiksi granaattiomena ja passionhedelmä ovat loistavia ainesosia hedelmäjuomiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti